Hoppa till innehåll



Villkorat alkolås

Behöver du ett villkorat alkolås?
Vi gör processen enkel och smidig!

Med årtionden av erfarenhet inom alkolås och trafiksäkerhet, verkstäder över hela Sverige och lägsta prisgaranti ser vi till att du snabbt kan komma tillbaka på vägarna.

Kontakta oss så hjälper vi dig!
Installationscenter Nordic AB
Telefon 08-606 20 20

Klicka på rubrikerna nedan för mer information

Krav för att få villkorat alkolås efter rattfylleri orsakat av alkohol

För att kunna ansöka om villkorat alkolås behöver du ha ett svenskt körkort (eller ett körkort från ett annat EES-land) och vara permanent bosatt i Sverige. Du ansöker genom att skicka in en ansökan till Transportstyrelsen. Klicka här för att beställa ansökningsblanketten.  https://korkorttjanster.transportstyrelsen.se/BestallaBlankett

Du behöver också boka tid och få ett läkarintyg av en läkare som är specialist i psykiatri eller annan specialistläkare med god kunskap om och erfarenhet av missbruksfrågor. Om det tar tid att få läkarintyget kan du skicka in ansökan till Transportstyrelsen först och komplettera med intyget senare.

Synskärpan kan skickas in separat och ska vara skrivet av läkare, optiker eller behörig personal på trafikskola.

Har du en missbruks- eller beroendediagnos behöver du, med läkarintyg, kunna verifiera varaktig nykterhet i minst sex månader för att kunna beviljas villkorat alkolås.

När Transportstyrelsen har godkänt ansökan

När du har fått din ansökan godkänd hos Transportstyrelsen ska alkolåset installeras inom fyra veckor. Ring oss så hjälper vi dig att beställa och installera alkolåset.

Transportstyrelsen skickar dig ett nytt körkort med villkoret om alkolås med villkorskod 69. Du får börja köra när det nya körkortet är utfärdat och alkolåset är monterat. Villkorstiden räknas från det datum du fått del av beslutet. Villkorstiden löper alltid ett eller två år från delgivningsdatumet.

Val av alkolås

Vi hjälper dig att hitta bästa alternativ av godkänt alkolås utifrån dina behov. Det kan vara beroende på fordonsmodell, var du bor, hur du vill finansiera alkolåset (hyra eller köpa) och andra avgörande faktorer.

Väljer du att funktionshyra alkolåset ingår alkolås, montering, samt ordinarie service var 6:e månad, där också loggfiler skickas till Transportstyrelsen enligt lag. 

Hyreskostnaden kan variera beroende på bilmodell men ligger på ca 895 sek i månaden med lägsta prisgaranti.

Installation

När vi tillsammans kommit fram till bästa val av alkolås och finansiering, utifrån dina önskemål och möjligheter, hjälper vi dig att boka tid på närmaste verkstad som är auktoriserad för att installera villkorade alkolås.

Du får inte själv köra bilen till verkstaden för installation. I de flesta fall kan vi hämta bilen hemma hos dig, mot en extra kostnad, om du så önskar.

Installationen tar ca 2 timmar och följs av en genomgång på ca 20 minuter, där teknikern går igenom alkolåsets funktion och vad du bör tänka på för att allt ska gå bra under tiden du har villkorat alkolås.

Först när du har fått ditt nya körkort och det särskilda alkolåset är installerat i ditt fordon får du köra bilen.

Service och kalibrering

Under villkorstiden ska ordinarie service och kalibrering utföras minst var 6:e månad. Det sista servicetillfället (slutservice) sker dock 2-3 månader innan villkorstidens slut. Är din villkorstid 12 månader blir det två ordinarie kalibreringar och är villkorstiden 24 månader så blir det fyra ordinarie kalibreringar.

Om det börjar bli dags för service ser du det i displayen på alkolåsets handenhet när du slår på tändningen. Alkolåset börjar räkna ned när det är sju dagar kvar. Då ringer du oss på
08-6062020 för att boka tid hos närmaste, auktoriserade verkstad.

Vid service och kalibreing läses alkolåsets händelselogg ur och skickas till Transportstyrelsen. I händelseloggen har alkolåset sparat samtliga utandningsprov och eventuella misslyckade startförsök.

Om kalibrering inte sker i tid kommer alkolåset blockeras och du kommer inte kunna starta bilen utan att kontakta oss eller en annan verkstad auktoriserad för alkolås.

Att köra med villkorat alkolås

När du slår på bilens tändning startar alkolåset och du ska utföra ett utandningsprov. Själva utandningsprovet skiljer sig lite åt på de olika modeller av alkolås som finns och hur du gör i det aktuella alkolåset kommer teknikern visa dig efter installationen. (Man kan inte fuska sig till ett godkänt test genom att blåsa med en ballong eller liknande.)

När utandningsprovet är godkänt kan du starta motorn och köra. Under tiden du kör så kommer alkolåset be dig att göra nytt utandningsprov med slumpmässiga intervaller om 10-90 minuter. Alkolåset piper och det står displayen att det är dags för ett utandningsprov.

När alkolåset piper har du 6 minuter på dig att utföra testet. Stanna gärna till vid sidan av vägen om det är stökigt i trafiken, men stäng inte av bilen om du stannar till. Stänger du av motorn kommer låset registrera att du har missat testet.

När du väl är framme vid din destination och stänger av bilen så startar något som kallas fristartstid. Det innebär att du, inom 5 minuter från att du stängde av bilen, kan starta bilen på nytt, utan att utföra ett nytt utandningsprov.

Har du frågor eller funderingar under villkorstiden finns vi här för att hjälpa dig. Du når oss på 08-6062020.

Missat eller icke godkänt utandningsprov

Har du missat ett utandningsprov under färd eller misslyckats med ett prov så registreras det i alkolåsets händelselogg och skickas till Transportstyrelsen vid kalibrering. Vid missat eller icke godkänt utandningsprov står det i displayen att service krävs och du behöver snarast kontakta oss eller annan verkstad auktoriserad för alkolås för att boka service. Ring oss på 08-6062020.

Låna ut bil med villkorat alkolås

Det är en god idé att inte låta andra köra din bil med villkorat alkolås. Missade och misslyckade utandningsprov skickas med händelseloggen till Transportstyrelsen, även om du själv inte har orsakat dem.

Spolarvätska, munskölj m.m.

Spolarvätska och andra alkolholhaltiga vätskor (som vissa rengöringsmedel) kan ge utslag i alkolåset och vi rekommenderar att inte förvara dessa i bilens kupéutrymme samt att vädra efter användning.

Att använda munskölj och att förtära annat som innehåller en mindre del alkohol (naturlig eller tillsatt) strax innan du blåser i alkolåset kan innebära att alkolåset registrerar ett icke godkänt utandningsprov, så undvik att använda dessa i samband med att du ska köra bil under villkorstiden.